
מודל חמשת שלבי האבל אשר פותח ע"י הפסיכיאטרית אליזבט קובלר-רוס ופורסם בשנת 1969 מתאר את התהליך אשר עוברים אנשים שנודע להם כי הם חולים במחלה סופנית. בהמשך יושם מודל זה לכל סוג של אובדן או אבל שאדם חווה במקרים כגון גירושין, הפסקת עבודה, מותו של אדם קרוב ועוד. הבנת המודל יכולה לסייע לאדם הנמצא בהליך גירושין בהבנת התהליך הרגשי שהוא עובר.
אנשים חווים בעת פרידה או גירושין רגשות של אבל על אובדן הזוגיות. כל אדם חווה את תהליך הפרידה והגירושין באופן שונה. אדם יכול לחוות את שלבי האבל כמתואר במודל אך יכול הוא גם לחוות רק את חלקם ואף בסדר שונה מזה המתואר במודל. חשוב לדעת שבעת פרידה או גירושין האדם עובר תהליך רגשי מאתגר, קשה לעבור תהליך זה לבד. לכן רצוי שאדם הנמצא בהליך גירושין יעבור את ההליך הרגשי, הדורש עיבוד של הרגשות והמחשבות, בעזרת הסובבים אותו חברים ובני משפחה ו/או אף בעזרת גורם מקצועי מתאים.
בנוסף, רצוי לאפשר את הזמן הנחוץ לתהליך הרגשי, זמן זה הוא שונה מאדם לאדם. הבנת המודל תאפשר לך להיות סבלני, ללא לחץ של זמן וללא שיפוטיות ואף לקבל את העזרה המתאימה לך.
להלן שלבי המודל:
הכחשה – הכחשה היא חלק ממנגנון ההגנה של האדם אשר שומר עליו במצבים קשים. שלב זה יכול להתבטא באמירות כגון למה זה קורה לי, זה לא יכול להיות ועוד. ההכחשה מאפשרת לאדם מעין פסק זמן להתרחק מעט מהרגשות הקשים על מנת לאפשר לעצמו זמן להתאושש מהבשורה המרה.
כעס – כעס, הוא רגש קשה אשר אנשים נמנעים בדרך כלל מלחוות אותו, עם זאת הוא חלק נורמלי מתהליך האבל. האדם יחווה כעס רב אשר יכול להיות כעס עצמי אך בדרך כלל הכעס מופנה כלפי הסביבה ובמקרה של גירושין כלפי בן/בת הזוג וגם כלפי אחרים.
מיקוח – במקרים של פרידה וגירושין ישנם כאלה שלא יחוו שלב זה. בשלב זה האדם יחווה סוג של התמקחות עם המציאות ואולי אף נכונות להתחייבות למעשה כלשהו בתמורה לביטול הפרידה הנכפית עליו או בתמורה לדברים אחרים.
דיכאון – שלב זה המלווה בעצב רב, בניגוד לשלבים הקודמים, גורם לאדם לחוות את חוויית האובדן במלואה. זהו שלב אשר חשוב לתת לו את הזמן לעיבוד הרגשי הנחוץ היות והוא שלב המוביל לבסוף לכיוון של קבלה והשלמה עם הפרידה או הגירושין.
קבלה – שלב זה לעיתים מגיע לאחר זמן רב. שלב זה מופיע לאחר שהאדם הצליח לעבור את השלבים הקודמים של התהליך וקבל את התמיכה המתאימה. בשלב זה יקבל האדם וישלים עם הפרידה, ישלים עם המציאות החדשה וימצא את הדרך הנכונה עבורו להתמודד ולנווט את חייו בהמשך.
Comments