שאלות נפוצות בנושא גישור גירושין וגישור משפחתי
מה זה גישור?
הגישור הוא הליך ליישוב סכסוכים, הוא הליך שבמרכזו סכסוך או מחלוקת בין צדדים המחליטים במקום לפנות לערכאה שיפוטית לפנות למגשר. המגשר ייפגש עמם במטרה שההליך יסתיים בהסכמות ובהסכם המקובל על הצדדים וייתר את ההתדיינות בפני הערכאה השיפוטית. מדובר למעשה בהליך של משא ומתן אותו מנווט המגשר, אשר אינו מוסמך להכריע בו, ומטרתו היא שהצדדים יגיעו להסכמות בהתחשב באינטרסים ובצרכים שלהם. לסיכום: גישור הינו פתרון סכסוך בדרך של השגת הסכמות, ולא בדרך של ניהול מאבק בין הצדדים.
מהם היתרונות של הליך הגישור?
להליך הגישור בכלל וגישור גירושין בפרט יש יתרונות רבים, להלן היתרונות העיקריים:
למה גישור לגירושין?
ההחלטה על פרידה מבן הזוג ופירוק הקשר, היא החלטה קשה מאין כמוה. גם אם התחושה היא כי זהו הפיתרון הנכון, ההתמודדות עם פיתרון זה אינה פשוטה. הגירושין מחייבים את בני הזוג לקבל החלטות כבדות משקל באשר לילדים, למזונות, לחלוקת הרכוש ולמגורים.
זוגות רבים בוחרים בדרך של גישור גירושין על פני פנייה לעו"ד ופתיחה במאבק משפטי וזאת מכמה סיבות:
1. יעילותו של הגישור לגירושין ניכרת בהפגת המתחים בין הצדדים המתדיינים זה עם זה.
2. ההליך הינו מכובד ונעים בניגוד להליך בבית המשפט בו קיימת אווירה של מאבק וכוח.
3. גישור גירושין הוא הליך צופה פני עתיד, המכוון להידברות ישירה ולבניית הסכמות משותפת.
מהו גישור זוגי?
קשיים על רקע מערכת יחסים זוגית לא טובה מובילים לחוויות לא נעימות: מריבות, יחס עוין, חוסר סיפוק, חרדות, ואף עלולים להביא לפירוק הקשר ולגירושין.
גישור זוגי מומלץ כפיתרון יעיל ליישוב הסכסוך בין בני זוג לפני פירוק הקשר. גישור זוגי יסייע לבני הזוג לראות את הדברים אחרת, לשנות סדרי עדיפויות בקשר ולבנות משהו המתאים לשניהם.
מהו גישור משפחתי?
גישור משפחתי עוסק בסכסוכים רחבים ועמוקים במשפחה המצומצמת או המורחבת, אשר למרות המאמצים לא נמצא להם פיתרון על ידי בני המשפחה או קרוביהם. יש לכך דוגמאות רבות:
- סכסוכים על רקע כספי.
- סכסוכים על רקע חלוקת עיזבון וירושה.
- סכסוך על רקע הקמת עסק משפחתי.
- סכסוכים על רקע קיפוח רגשי בין אחים.
- סכסוכים בין הורים לילדיהם על רקע גירושין.
- מחלוקת בין אחים שהחלה בריב קטן ועם הזמן הסלימה להתעלמות הדדית של שנים.
- סכסוכים זוגיים.
סכסוכים במשפחה יוצרים מעין מצב של מלכוד. מצד אחד, בני המשפחה המסוכסכים אינם רוצים להגיע לערכאות משפטיות כיון שהליכים אלה עלולים לגרום לפגיעה או לסיום מערכת היחסים והקשר ביניהם. מצד שני, המשפחה אינה רוצה להישאר במצב הקיים.
לכן, משפחות רבות בוחרות בדרך של גישור משפחתי על פני המאבק המשפטי. זאת כיון שהגישור מעודד הקשבה והבנת הצרכים ההדדיים ומאפשר בניית הסכמות והגעה לפיתרון מוסכם לסכסוך ובכך ליצור בסיס להמשך הקשר בין בני המשפחה.
בסכסוכי ירושה, מאפשר הליך הגישור להגיע להסכם לא כיריבים אלא כבני משפחה. נושאי המחלוקת יפתרו לא בדרך של החלטת צד שלישי (עו"ד או שופט), אלא בהליך של מעורבות אישית של הצדדים שאף יסייע לשקם את הקשר ביניהם.
איך בוחרים מגשר טוב?
בחירת מגשר מקצועי הוא צעד חיוני וקריטי להצלחת הליך הגישור. מגשר טוב הינו מגשר מקצועי, מומחה ובעל נסיון רב. המגשר הוא מומחה תהליך המתמחה בניהול הליך הגישור הכולל גם משא ומתן בין הצדדים, תוך מציאת פתרונות יצירתיים למחלוקות. חשוב שהמגשר יהיה בעל ידע מקצועי, ניסיון וותק בתחום הגישור. מגשר מקצועי מתמקד בגישור ועוסק בדרך כלל רק בגישור.
מגשר טוב חייב להיות בראש ובראשונה אדם טוב! חפשו מגשר שהוא אדם טוב, אדם מהימן ואדם שנעים לשוחח אתו ולעבוד אתו. כך תוכלו להתחבר אליו בצורה טובה והכי חשוב לתת בו אמון מלא. תוכלו להבחין בתכונות אלה כבר בפגישה ההכרות הראשונה שלכם.
חשוב שהמגשר יעבוד עפ"י סטנדרטים אתיים מקובלים - חשוב לבדוק שהמגשר עובד עפ"י קוד אתי למגשרים. קוד אתי קובע כללים וסטנדרטים של עבודה המבטיחים גישור מקצועי. אנחנו ב- D&A גישורים כפופים בעבודתנו לקוד האתי החדשני והמתקדם של לשכת המגשרים בישראל.
כמה זמן נמשך הליך גישור גירושין?
במסגרת פגישות הגישור מתקיימות שיחות משותפות של המגשרים והזוג ביחד ובהתאם לצורך גם שיחות נפרדות של המגשרים עם כל אחד מבני הזוג בנפרד. כל פגישת גישור אורכת כשעתיים והליך הגישור כולו כולל מספר פגישות, בדרך כלל 3 - 6 פגישות. ניתן לקיים פגישות בתדירות של אחת לשבוע או שבועיים. יש להביא בחשבון שבתום הגישור יש לערוך הסכם גירושין משפטי שעריכתו יכולה לקחת 2 - 3 שבועות.
כמה עולה גישור גירושין?
עלות הליך גישור גירושין מורכבת מעלות פגישות הגישור עצמן בתוספת עלות עריכת הסכם הגירושין. שכר הטרחה עבור פגישות הגישור מחושב בדרך כלל עפ"י שעת גישור כך שלמעשה משלמים עבור שעות שהושקעו בפועל ע"י המגשר בפגישות ובשיחות עם בני הזוג. העלות הסופית של ההליך תלויה במספר הפגישות הנדרשות לבני הזוג על מנת ליישב את כל הסוגיות הקשורות לגירושין שלהם.
תעריף שעת גישור משתנה ממגשר למגשר. תעריף בתי המשפט לשעת גישור הוא כיום 800 ₪ + מע"מ לשני בני הזוג. בשוק הפרטי, כל מגשר קובע את התעריף שהוא גובה עפ"י ראות עיניו. גישור גירושין ממוצע יכול לארוך בין 3 ל- 5 מפגשי גישור בני שעתיים. מכאן שהעלות של מפגשי הגישור, עפ"י תעריפי בית המשפט, יכולה לנוע בין 4,800 ₪ ל- 8,000 ₪ + מע"מ.
בתום הליך הגישור יש לערוך הסכם גירושין, רצוי שעו"ד יערוך הסכם זה. גם כאן המחירים אינם אחידים, עלות עריכת הסכם הגירושין יכולה לנוע בין 7,000 ₪ ל- 12,000 ₪ + מע"מ.
מהו הסכם גישור גירושין והאם הוא מחייב?
הסכם גירושין הוא הסכם הכולל את כל הנושאים הקשורים לגירושין של בני הזוג. הנושאים החייבים להופיע בהסכם הם: משמורת הילדים הקטינים, פירוט זמני השהות של הקטינים עם כל אחד מההורים, כיצד מתנהלים בחופשות, בחגים, כיצד מתקבלות החלטות לגבי בריאות הקטינים, לגבי יציאת הקטינים לחו"ל, מהו מקום מושבם הקבוע של הקטינים, כיצד מתקבלות החלטות לגבי חינוך הקטינים, וכד'
כמוכן כולל הסכם הגירושין את נושא כלכלתם של הילדים הקטינים - מזונות ומדור, פירוט ההוצאות המשתנות (הוצאות חינוך, חוגים, קייטנות, שיעורי עזר, הוצאות רפואיות וכד') והחלטה על גובה השתתפותו של כל הורה בהוצאות המשתנות.
בנוסף כולל הסכם הגירושין את כל נושאי חלוקת הרכוש - איזון המשאבים - נכסים, כספים, חשבונות בנקים זכויות סוציאליות ופנסיוניות, חובות, מכירת דירה במקרה הצורך, וכד'
מומלץ שעו"ד לענייני משפחה יערוך את הסכם הגירושין. הסכם זה חשוב שכן הוא צופה פני עתיד, לאורך זמן (עד להגעת הקטינים לסוף תקופת הצבא). מדובר בכסף רב בהקשר למזונות ולחלוקת הרכוש, ויש נושאים רבים שלא תמיד בעלי הדין מודעים/ערים להם. לכן, יש לערוך הסכם גירושין באופן מקצועי שימנע מבני הזוג לשעבר להיפגש בעתיד בבית המשפט בגלל פרשנות שונה או נושאים שלא ניתנו להם פתרונות בהסכם. חיוני שעורך דין ינסח את ההסכמות אשר הושגו בגישור לכדי הסכם גירושין.
את הסכם הגירושין יש לאשר בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני ולקבל עליו תוקף של פסק דין. ההסכם ניתן לשינוי רק במקרים שביהמ"ש השתכנע שיש הכרח לשנותו עקב שינוי נסיבות מהותי. באופן מעשי בתי המשפט לענייני משפחה נוטים לדחות תביעות לביטול /שינוי הסכם גירושין. עמדת בית המשפט, שלא לבטל/לשנות הסכם גירושין, מעידה על החשיבות שיש בעריכת הסכם מקצועי ע"י עו"ד המתמחה בנושא, כי מחד מדובר בהסכם שהוא ארוך טווח ובעל השפעה מכרעת על עתידם של הצדדים וילדיהם, ומאידך מאד קשה ואפילו כמעט בלתי אפשרי לבטלו או לשנותו.
האם המגשר מכריע בגישור?
המגשר הוא צד שלישי מקצועי ונייטרלי, תפקידו הוא לסייע לצדדים הנמצאים במחלוקת לגבש הסכמות במטרה להגיע לפתרון הסכסוך. המגשר אינו מכריע באף סוגיה העומדת על הפרק. ההחלטה וההכרעה נתונה אך ורק בידיהם של הצדדים. זהו אחד היתרונות הגדולים של הליך הגישור על פני ניהול הסכסוך בערכאות שיפוטיות, זה מאפשר לצדדים לשלוט בתהליך ובתוצאותיו.
האם שני בני הזוג חייבים לשבת ביחד בגישור גירושין?
בהליך הגישור מתקיימות פגישות משותפות של בני הזוג עם המגשר ועפ"י הצורך ניתן גם לקיים פגישות נפרדות של המגשר עם כל צד בנפרד. בכל מקרה בפגישות המשותפות נוכח גם המגשר אשר מנהל את הפגישה. יש לזכור כי אחד מיתרונותיו של הליך הגישור הוא שיפור התקשורת בין בני הזוג אשר יישארו תמיד הורים לילדיהם, שיפור זה מושג בין השאר בפגישות המשותפות ובדיון המשותף בסוגיות שעל הפרק.
האם ניתן להפסיק את הגישור?
הליך הגישור הוא הליך וולונטרי. כלומר, הצדדים משתתפים בהליך הגישור מתוך רצון חופשי ללא כל לחץ או כפיה. אין כל אפשרות לחייב צד כלשהו להשתתף בהליך גישור בניגוד לרצונו.
האם כל הנאמר בגישור חסוי?
ככלל הליך הגישור הוא סודי וחסוי.
סודיות - על המגשר לשמור על סודיות המידע שהגיע לידיעתו במהלך הליך הגישור. שמירת סודיות בגישור משמעה אי גילוי המידע. היקף הסודיות תלוי בהוראות חוק, בכללים עליהם הסכימו הצדדים ובכללים אחרים שנקבעו על ידי המגשר אשר הצדדים קיבלו על עצמם במסגרת ההסכם עליו חתמו עם כניסתם להליך הגישור. הסודיות אינה חלה על עניינים פליליים ובכפוף לחובת דווח על פי כל דין.
חסיון - הליך הגישור הוא חסוי בפני בית המשפט. הצדדים מחוייבים שלא למסור לבית המשפט ו/או לבית הדין דברים שנאמרו בהליך הגישור ולא להציג מסמכים בכל עניין שהועלה במישרין או בעקיפין בהליך הגישור. בנוסף, הצדדים מחוייבים שלא להזמין את המגשר למסור עדות, בין בכתב ובין בעל פה.
איך מתגרשים? מהו החוק החדש - חוק גישור חובה?
החוק המכונה בטעות חוק גישור חובה נקרא "החוק להסדר ההתדיינות בסכסוכי משפחה". החוק נכנס לתוקף החל מיולי 2016.
מהי פגישת היכרות ומה עושים בה?
פגישת היכרות כשמה כן היא. אנחנו מציעים פגישת היכרות שאורכת עד 40 דקות ללא תשלום וללא כל התחייבות. מטרתה של פגישה זו היא לאפשר לצדדים להכיר אותנו המגשרים ולאפשר לנו להכיר את הצדדים. בפגישה נסביר בקצרה על הליך הגישור וננסה לבחון ביחד עם הצדדים את התאמת המקרה לגישור. לאחר הפגישה ניתנת לצדדים האפשרות להמשיך מיידית בגישור או לקחת פסק זמן להחלטה.
האם חייבים להיעזר בעו"ד בגישור?
לא חייבים להיעזר בעו"ד במהלך הגישור, אין צורך שעו"ד ייצג צד בגישור. עם זאת, היות וכללי האתיקה של מגשרים אינם מאפשרים למגשר לשמש כיועץ, רצוי להיוועץ בעו"ד או בכל יועץ משפטי אחר על מנת להבין מהן הזכויות שמגיעות לכל צד.
האם צריך לפתוח תיק בית המשפט כשנמצאים בגישור?
ניתן לפנות לגישור ולהשתתף בגישור ללא פתיחת תיק בבית המשפט, אין כל צורך בכך. עם זאת, גם אם כבר פתחתם תיק בבית המשפט והשתתפתם בפגישות ביחידת הסיוע, ניתן לפנות להליך גישור ולעכב את ההליכים בבית המשפט. למעשה ניתן לפנות לגישור בכל שלב בהליך המשפטי. בתי המשפט מעודדים בדרך כלל זוגות להגיע להסכמות באמצעות גישור.
כמה זמן לוקח לאשר הסכם גירושין בבית המשפט?
אישור הסכם הגירושין בבית המשפט מחייב בדרך כלל את הזוג להשתתף בדיון אחד בבית המשפט. משך הזמן מהגשת הבקשה לאישור ההסכם במזכירות בית המשפט ועד לדיון עצמו מותנה בעומס של בית המשפט. בדרך כלל זה לוקח שבועות ספורים.
איך מתגרשים לאחר נישואים אזרחיים?
גירושין של בני זוג יהודים אשר נישאו בנישואים אזרחיים מתנהלים באופן דומה לאלה אשר נישאו בנישואים דתיים. על בני הזוג להגיע להסכמות בכל הסוגיות הקשורות בגירושין ולהגיש לבית המשפט לעינייני משפחה או לבית הדין הרבני הסכם גירושין לאישור. לאחר אישור ההסכם, הגירושין עצמם יתקיימו בבית הדין הרבני היות ובית הדין רואה בנישואים אזרחיים כספק נישואים ואז יש להתגרש בבית הדין.
מה קורה אם הגישור לא מצליח?
אצלנו, מעל ל-90% מהליכי הגישור שקיימנו הסתיימו בהסכמות בין הצדדים ובהסכם. אך קורה לעיתים שצדדים לגישור אינם מצליחים להגיע להסכמות. במקרה זה הם יכולים לפנות לבית המשפט על מנת שידון במחלוקות ביניהם ויקבל החלטות.
מה זה הסכם שלום בית ולחילופין גירושין?
ישנם זוגות אשר מגיעים לגישור בעיצומו של משבר כאשר קיימת חשדנות ונוצר חוסר אמון ביניהם אך עם זאת יש עדיין רצון כלשהו לבדוק האם ניתן לאחות את הקרע, לגשר על הפערים ולהמשיך לחיות ביחד. במקרה זה ניתן להציע לבני הזוג להגיע בתום הגישור להסכמות ביניהם ולערוך הסכם הנקרא הסכם שלום בית ולחילופין גירושין.